Nathalie Ruiz

Den franskfödda och mångsidiga scenkonstnären Nathalie Ruiz är en internationell koreograf, dansare, pedagog, föreläsare och videokonstnär med mer än 35 års verksamhet. Vid sidan av medicinstudier utbildade hon sig i dans, teater och mim.


Efter samarbetet med Martha Graham, Twyla Tharp och Karine Saporta kom hon till Sverige som solist i Cullbergbaletten. Hon har under sin karriär samarbetat med de mest betydande moderna koreograferna som Mats Ek, Jiri Kylian, Per Jonsson, Kenneth Kvarnström, Örjan Andersson, Efva Lilja, Helena Franzen, Birgitta Egerbladh, Cristina Caprioli , Philippe Blanchard, Johanna Nuutinen med flera. Hon har dessutom samarbetat under många år med Mats Ek som regi- och koreografiassistent.


Hon har undervisat dans i Marocko, Mexico, Tunisien, Schweiz och Frankrike och fortsätter numera även i Sverige. Hon har deltagit som expertledamot för Skolverket i juryn för Svenska Balettskolan.


Sedan 1992 är hon verksam som koreograf. Uppsättningarna spänner över konst, film, dans, opera och teater på scener som Dramaten, Stadsteatern Kulturhuset Stockholm, Dansens Hus, MDT, Riksteatern, Tensta Konsthall, Uppsala Konstmuseum, RIAN Designmuseum i Falkenberg, Atalante i Göteborg, Malmö Opera, Le Grand Théâtre de la ville du Luxembourg, Le Théâtre des Bouffes du Nord i Paris, m m.

Hon har varit konstnärlig ledare för Regionteater Väst och för den egna ensemblen Co. Alba.


Nathalie Ruiz har erhållit Carina Ari guldmedalj, hedersmedaljen av hemstaden La Garde i Frankrike, Hylte kommun Kulturpris och Region Halland Kulturpris. Hon har blivit nominerad till bästa dansare i Europa. 

Nathalie Ruiz främjar och berikar svensk dans med sitt väsen, sin uttrycksförmåga och sitt brinnande engagemang.


Sedan 2016 är hon bosatt i Torup i Halland och är konstnärlig chef för Artome — med kultur som växtkraft, projektledare för Nya Rendez-Vous! - för ett rikare kulturliv på små orter samt ledare för Moving Torup. 

Hon koreograferar, framträder, undervisar och föreläser landet runt.